donderdag 23 april 2015

The "What Happens If I Get Hit by a Bus" Moment


Toen ik pas bekend raakte met de Feeding Tube Awareness Foundation las ik een blog met deze titel.

Wat gebeurt er als ik onder een bus kom?

Wat gebeurt er als ik er niet meer ben om voor mijn kinderen te zorgen?


Roger is een heel lieve echtgenoot, een super vader en ontzettend actief in de zorg van de kinderen maar in de zorg voor (met name) Domenic zijn er een hele hoop dingen die hij niet "zomaar even" van mij kan overnemen. Zeker voor ik die blog las niet.

Alle ziekenhuisopnames, (bijna) alle spoedafspraken, dagelijkse artsen-rondes tijdens opnames, toedienen van medicatie, onderzoeken, dat werd allemaal door mij alleen gedaan. Nu is dat ook logisch want Roger zorgde altijd voor de andere kinderen als Domenic in het ziekenhuis lag (en nog steeds). Maar toch brengt het een "gevaar" mee. Namelijk het "gevaar" dat je wederhelft (of iemand anders die voor het kind zorgt) niet weet wat er allemaal moet en hoe het allemaal moet.


Na aanleiding van die blog heb ik een excel-bestandje gemaakt waarin alle noodzakelijke dingen over Domenic te vinden zijn. Het heeft een voorblad met uitleg waar het document over gaat en wanneer het document voor het laatst bijgewerkt is, Daarna komt er een tabblad met de contactgegevens van dokters en therapeuten, daarna een tabblad met de contactgegevens van de diverse verpleegkundigen, dan een tabblad school en opvang, dan een tabblat met medische leveranciers en wat er via welke leverancier besteld wordt, dan een tabblad medicatie, tabblad planning, dieet, hulpmiddelen, geldzaken (verzekering en machtigingen met einddatum), een tabblad met links naar "how-to"-filmpjes (hoe plaats je een button, een sonde, hoe gaat sondevoeding in zijn werk, hoe werkt de voedingspomp, etc), en een tabblad sondevoeding.


Vrij groot dus. ;)

Dit document probeer ik iedere 2 maanden bij te werken (indien nodig) en iedere keer als ik hem heb bijgewerkt gaat er een digitale kopie naar onze vaste MTH-verpleegkundige. Ook is het de bedoeling dat het document uitgeprint wordt en in een mapje in de kast van Domenic komt te staan zodat mensen snel alles kunnen vinden.

Dit laatste is echter wat moeilijk want die tabbladen zijn heel handig in het digitale document, maar als je het op papier hebt wordt het toch wat minder overzichtelijk.



Toen ben ik verder gaan zoeken en bijna een jaar geleden heb ik 2 van dit soort documenten/boeken gedownload van de website van "Jonah and the Whale Foundation" en van "Mommies of Miracles" en ben daar een beetje mee gaan stoeien tot ik een "eigen" zorgboek had gemaakt.

Deze heb ik nu ook online gezet zodat andere ouders hem ook kunnen gebruiken.



Hier kun je het boek downloaden als PDF

Nu nog zorgen dat ik hem zelf invul, uitprint en in de kast leg. ;)


Catching up! - part 3 (of de kunst van het uitstellen)

Een kleine week later dan gepland maar hier dan toch de (langverwachte?) update omtrent Domenic.



Maar voordat ik daar aan begin nog even terug op het update van Collin.
Het muntje is eruit!!!
Afgelopen zondag heeft Collin, zelfstandig, het muntje uitgepoept. Gisteren voor controle toch maar even een foto laten maken en die bevestigde dit. :)



De laatste update was eind februari, 2 maanden geleden. In de tussentijd is er ontzettend veel gebeurt. Vooral voor Domenic. Om even in "Domenic-taal" te spreken... sinds de laatste update zijn er alweer 33 kraaltjes bij zijn bijSONDEr-ketting gekomen en moeten er nog 26 bij geregen worden. En volgende week dinsdag komen daar nog minstens 7 kralen bij.


We waren gestrand bij het besluit om de button in een grotere maat te nemen ter voorkoming van de vele "pull-outs" van de button. Daarnaast zou er nog gekeken worden waar Domenic naar KNO zou gaan voor zijn tonsillectomie.

Over het stukje KNO kunnen we (relatief) snel zijn. De MDL-arts was er direct mee akkoord dat ik contact zou opnemen met de KNO in Roermond. Daar kon de operatie plaatsvinden nog voordat de 1e afspraak bij KNO in het AZM zou zijn. Uiteindelijk is Domenic op 24 maart geopereerd. De operatie is goed gegaan. We zouden in eerste instantie wel in Roermond overnachten ivm de kans op complicaties en de afstand tot thuis (in het geval van een complicatie zouden we er te lang over doen om in het ziekenhuis te kunnen komen). Rond een uur of 7 's avonds begon Domenic ineens te drinken en leek hij het goed genoeg te doen dat mama het vertrouwen had om naar huis te kunnen. (En het feit dat de afdeling redelijk druk was en mama daar geen zin in had heeft ook wel een beetje meegespeeld). In de nasleep van de OK heeft Domenic wel nog 2 antibioticakuren gehad maar gelukkig viel het verder allemaal mee.
Nijntje en ik zijn er klaar voor!
Ook mijn andere konijntjes zijn erbij!
Nog even kijken naar Piet Piraat
In de wachtkamer voor de OK
Na de OK op de recovery
Net wakker en in heel veel pijn!

Dan het stuk omtrent de button.

Daar is in de afgelopen tijd HEEL veel mee gebeurt. We zijn bij de chirurg geweest om te overleggen en hij zag wel wat in het idee om een grotere maat button te bestellen om te kijken wat dit ging doen.
Gelukkig is de button maar liefst 2 hele maanden blijven zitten. 

Nog een beetje wantrouwend in de
veel te bekende chirurgie-kamer op de SEH

Op woensdag 1 april (geen grapje :P) is de button 's avonds bij het toedienen van de medicatie verstopt geraakt. Hierop hebben we ALLE trucjes uit de trukendoos getrokken maar niks mocht baten. Uiteindelijk kon ik 's ochtends op Witte Donderdag met Domenic naar de SEH toe. Daar hebben ze besloten om de button eruit te halen en de nieuwe, grotere maat, button terug te plaatsen.


Zoals altijd biedt de tablet de beste afleiding

Dit hebben we geprobeerd onder een PAS te doen. De PAS-verpleegkundige was er, de chirurg (i.o.) was daar en 3 verpleegkundigen waren daar. Omdat de kinderkamer nog bezet was zijn we naar de trauma-kamer gegaan (dat is de plek waar ze, als ze DIRECT moeten opereren, naartoe gaan) en daar heeft mama zich op het bed gezet met Domenic tussen haar benen.

De medicatie (neusspray) werd toegedient maar zodra Domenic de neusspray al zag was er paniek. We hebben 10 minuten gewacht tot de medicatie ingewerkt was en toen hebben we, met 6 personen, geprobeerd om de button te herplaatsen. Dit lukte helaas niet. Toen is de kinderchirurg erbij gekomen en zelfs toen lukte het niet.


Misschien dat ik de dokter ervan kan overtuigen
dat Nijntje geholpen moet worden en niet ik.

Tussendoor kreeg de chirurg (i.o.) te horen dat er een trauma-helikopter vanuit Eindhoven eraan kwam en dat we nog 20 minuten hadden voordat we weg moesten zijn uit de trauma-kamer. Er was even sprake dat wij (dmv een afscheiding) alsnog daar konden blijven maar zowel de PAS-verpleegkundige (die ons al aardig kent) en mama vonden dat geen goed idee. Dit is namelijk een van de weinige dingen die Domenic nog niet heeft hoeven meemaken dus dat wilden we graag zo houden.

We hadden de sedatie-medicatie nog 1x toegediend zodat we op de kinderkamer (die ondertussen vrij was) nog 1 poging konden doen voor het plaatsen maar ook ditmaal werkte het niet.


Als ik me onder het bed verstop dan ziet de
chirurg me vast niet.
De chirurg zou gaan zoeken naar een ballon-peg (deze liggen alleen op de OK's boven) en een aantal andere oplossingen, want Domenic zijn stoma was onderhand vrij en dan zitten we natuurlijk met het risico dat het verder dicht groeit wat het herplaatsen moeilijker maakt.
Domenic was op dat moment moegestreden en heeft een klein 1,5 uur lekker kunnen slapen voordat we (de chirurg, een verpleegkundige en mama) hem overvielen en voor een laatste keer de button probeerden te plaatsen.


Het was heel gemeen want ons arm menneke wist echt niet wat hem overkwam. Maar gelukkig is het toen gelukt.

Ik heb daarna nog even gesproken met de chirurg en samen met deze chirurg afgesproken dat, als deze grotere button niet bleef zitten, ik met hem contact zou hebben en we een ballon-peg zouden gaan plaatsen.

We hebben wel gezellig Paas-eieren kunnen zoeken
Helaas was het, niet veel later toch weer prijs. We hebben na het plaatsen van de nieuwe button, maar liefst 1(!!!!!) week ermee kunnen doen voordat Domenic deze er weer uit "liep". Hij liep namelijk van de keuken naar de huiskamer en trapte daarbij op zijn kabeltje. Hoewel je (en zelfs hij, in zijn enthousiasme) snel genoeg merkt dat je erop gaat staan (en dit bij "normale" kindjes ook zonder al te veel problemen moeten kunnen) floepte de button er toch zo maar even uit. Mama was op dat moment in de woonkamer bezig met zangrepetitie voor de Communie maar moest dus tussendoor ook regelen dat dit werd opgelost.

En ik kon tussendoor toch nog wel lachen hoor
De MTH-verpleegkundige is geweest om een sonde te plaatsen zodat de stoma niet dichtgroeide. Daarna heeft mama de repetitie zo goed en zo kwaad als het kon (je bent al gauw een uur bezig voordat de verpleegkundige weer weg is) verder afgemaakt en gewacht tot papa thuis was. Daarna is ze gaan bellen met het ziekenhuis. De chirurg zou de dinsdag erna de button kunnen plaatsen en in de tussentijd zou mama zich moeten kunnen behelpen met blaaskatheters. De assistente die mama aan de lijn kreeg (toevallig ook de badmintonjuf van Thessa) zou, na haar dienst, een paar blaaskatheters komen brengen, dat zou ons een ritje naar Maastricht besparen. Dat was ook wel fijn want 's middags had Thessa haar spreekbeurt over Domenic dus het zou dan wel fijn zijn als ze Domenic als levend voorbeeld mee kon nemen ;)

Onderweg naar school als een echte grote jongen

Thessa tijdens haar spreekbeurt
Helaas was de 1e blaaskatheter op zaterdagavond al gesneuveld. Omdat Domenic op dat moment sliep hebben we besloten om op zondagochtend de katheter te wisselen. Een uur na de wissel was de katheter (na het toedienen van medicatie) alweer gesneuveld en besloten papa en mama om Domenic dan maar wat extra oraal te geven en maandag te kijken of de chirurg al eerder plek zou hebben. (Het steeds vervangen van een blaaskatheter geeft bijna net zoveel stress op als het plaatsen van een button dus ook dat willen we niet te vaak hoeven doen)

Na het ontbijt begon Domenic echter te braken... en hij bleef braken... daarop heeft mama toch maar naar de SEH gebeld en moesten we langskomen. Gelukkig konden de kinderen bij opa en oma terecht waardoor papa ook mee kon komen naar de SEH.

Om een lang verhaal iets minder lang te maken (:P).. we hebben 5,5 uur op de SEH gezeten, hebben te horen gekregen dat Domenic waarschijnlijk een gastro-intestinale infectie (buikgriep) had. Ze hebben besloten om de blaaskatheter te laten zitten en een neusmaag-sonde te plaatsen zodat Domenic in ieder geval ORS kon krijgen tot aan de peg-plaatsing op dinsdag.

Na ons SEH-avontuur terug naar huis
MET neussonde
en in de NIEUWE autostoel

(we merkten dat een 5-punts-gordel
hem te veel pijn deed bij de insteek
dus nu overgestapt op een systeem
die gebruikmaakt van de gewone gordel
.)
Op dinsdag kwamen we bij de chirurg, maar die vond het nog niet verantwoord om te wisselen. Op de eerste plaats omdat hij nog niet hersteld was van de griep en op de tweede plaats omdat zijn buik nog helemaal beschadigd was van alle maagsappen die (nav de button-problematiek) over de buik hebben gelopen. (Hieronder een foto... niet schrikken...) Hij zou een afspraak maken om de peg te gaan plaatsen en hij zou ons bellen als er een plekje beschikbaar was.


Gelukkig was er afgelopen maandag een plekje vrij.
We mochten naar de (nieuwe) dagopname van de kinderafdeling gaan en omdat we, ivm het nuchterbeleid, 2 uur voor de ingreep daar moeten zijn waren we om 9u aanwezig.

We hebben tot 11 uur gewacht voordat we naar de PICU zijn gereden met het bed.

afleiding

even lachen naar het vogeltje
Toen we bij de PICU aan kwamen zag mama dat ze de medicatie al klaar hadden gelegd. Ze zag ook dat de medicatie weer een neusspray was. Met de PAS-verpleegkundige was de laatste keer echter afgesproken dat er een nieuw PAS-protocol voor Domenic geschreven zou worden (omdat neusspray net zo veel trauma oplevert als het wisselen van de button) en van de chirurg had ze op dinsdag al gehoord dat er een nieuw protocol was waarbij er gebruik gemaakt zou worden van een zetpil.

neusspray ipv zetpil
Mama heeft dit aagegeven en toen was er toch wel een beetje stress op de afdeling. De PAS-verpleegkundigen waren namelijk op cursus in Amerika en kwamen donderdag pas weer terug. Nu is dit ansich geen probleem maar de kinderarts die de sedatie moest doen had alleen maar negatieve ervaringen met die specifieke medicatie door middel van zetpil (volgens haar was de sedatie via een zetpil niet betrouwbaar genoeg te monitoren).

Na nog een klein halfuurtje over en weer overleggen met kinderarts, intensivist (= hoofdarts van de PICU), chirurg en papa&mama is er besloten om de plaatsing uit te stellen tot komende dinsdag. Dan kan een van de 2 PAS-verpleegkundigen er zelf bij zijn.

En in de tussentijd is de neussonde er ook alweer 2x uit geweest.

We hopen echt heel heel erg dat de peg DE oplossing is en voorlopig blijft zitten zodat Domenic niet keer op keer op keer weer een versterking van zijn trauma heeft.
Het moeilijk is, dat dit voor iedereen een zoeken is. Er zijn gewoon zo ontzettend weinig mensen die zoveel problemen met "pull-outs" heeft als Domenic en daarom is het zoeken naar een geschikt alternatief ook zo moeilijk.

Ach ja. Het is wat het is. Over een kleine maand hebben we weer een afspraak bij de MDL-arts. Eens kijken of zij nog alternatieven/ideeën heeft voor als deze "laatste optie" niet blijkt te werken.




Ook hebben we afgelopen dinsdag een gesprek gehad op Kentalis over het eventueel starten van Domenic op de vroegbehandeling. Omdat Domenic lichamelijk niet sterk genoeg is om een volledige week te gaan en we ook nog zitten met een opzegtermijn bij Zigzag moeten we nu even gaan puzzelen hoe Domenic het beste de overstap kan gaan maken.

Maar daar hoor je later meer over. ;)

Bij Kentalis voor het eerst spelen met zand
op de zandtafel (maar wel veilig met de voetjes
ONDER het zeil zodat hier geen zand op komt.

vrijdag 17 april 2015

Catching up! - part 2

Collin


In de afgelopen tijd zijn we best druk geweest met Collin en zijn overplaatsing van de vroegbehandeling naar de grote school. Er zijn 2 ronde tafel-gesprekken geweest en er is heel wat papierwerk langs gekomen maar we kunnen nu met trots zeggen dat Collin afgelopen vrijdag afscheid heeft genomen van de Witte Wolkjes en op dinsdag is begonnen op de Zonnewijzer.


Onderweg naar school in zijn nieuwe autostoeltje
Met papa naar school lopen
De trap op
Starten in de klas
Hij komt met de juf naar buiten na de les!

Hij vindt het wel erg moeilijk want het zijn allemaal nieuwe juffrouwen, er is geen kindje die hij al kent en de groep is ook erg groot. Op dit moment zitten ze met 13 leerlingen in de klas. Na de zomer hopen ze genoeg subsidie te hebben om de klas op te kunnen splitsen zodat de grootte van de groepen wat beter past bij het soort onderwijs.

Vanochtend ging hij (volgens papa) in ieder geval al een stuk beter naar school dat gisteren en eergisteren. En dat is ook maar goed want vandaag is de laatste dag dat wij hem zelf brengen en halen. Vanaf komende maandag hebben we leerlingenvervoer voor hem. Eens kijken hoe hem dat weer gaat bevallen. Zeker omdat hij nu fulltime met leerlingenvervoer gaat en dit voorheen met de vroegbehandeling maar parttime was (2 dagen deden we zelf brengen/halen en 2 dagen via de taxi).


Maar ook dit gaat helemaal goed komen. ;)



Hij had donderdag gelijk groot nieuws te vertellen. Hij heeft namelijk afgelopen zondag spaarpotje gespeeld met Joshua en daarbij had hij per ongeluk een muntje ingeslikt. Aangezien we deze nog niet in de ontlasting hadden teruggevonden hebben we woensdagmiddag een röntgenfoto moeten laten maken. Hierop was te zien dat het muntje nog netjes in de maag lag.

De doktoren geven Collin nog een week de tijd om het muntje zelf naar buiten te werken. Als komende woensdag, tijdens de nieuwe foto, blijkt dat het muntje nog steeds in het lichaam zit dan moeten ze het muntje gaan verwijderen. Hoe dat precies zal gaan gebeuren hebben we nog niet nagevraagd. We hopen dat het muntje zelf zijn weg naar buiten vindt.


Je ziet het muntje rechtsbovenin mooi in het maagje zitten.

Al met al genoeg voor Collin om over te vertellen.

donderdag 16 april 2015

Catching up! - part 1

ruim 1,5 maand sinds ik voor het laatst heb geblogd.

Er is veel gebeurd in die tijd. Veel te veel. En ik heb veel te lang tegen het schrijven van deze blog opgekeken.

Iedere keer was er wel weer een reden dat ik wilde wachten. "Laat ik maar wachten tot we volgende week meer weten... Laat ik maar wachten tot de operatie is geweest... Laat ik maar wachten tot de antibiotica is afgerond... Laat ik maar wachten tot dat en dat gesprek..."

En nu heb ik veel te schrijven. Heel veel. Veel te veel voor 1 blog. Daarom ga ik het opdelen. Nu eerst een blog over Joshua en Thessa en hun mijlpaaltjes, want daar was ik de vorige post ge-eindigd. Daarna over Collin en zijn school- (en andere) avonturen. En dan als laatste over Domenic.


Maar nu eerst Joshua.

Op zaterdag 28 februari was het dan zover. Joshua mocht afzwemmen voor zijn A-diploma. Samen met 2 kindjes die voor hun B-diploma gingen afzwemmen. Hij heeft het supergoed gedaan!




Daarnaast is hij op dit moment al 2 weken bezig met de zindelijkheidstraining 's nachts en hij is tot nu toe iedere keer van zijn wekker wakker geworden en zelfs al een aantal keren uit zichzelf wakker geworden om te gaan plassen. Dus dat gaat allemaal supergoed!!!! De fysiotherapeute, die heel trouw iedere week belt om te horen hoe het gaat, is vol lof over de progressie die hij maakt.


Met Thessa gaat het ook goed. Ze doet het goed op school, is weer vaak vrolijk en is over het algemeen een typische pre-puberend meisje. ;)

De voorbereidingen voor de 1e Heilige Communie schieten ook aardig op (zie blog).
Daarnaast hebben Thessa en Joshua ook de nieuwe schoolfoto's gekregen. :D





Zo. Nu ga ik ff verder. Het is onderhand toch alweer laat aan het worden.
Morgen verder over Collin en Domenic ;)